Wereldgoals op WK

In 2018 vond het laatste WK plaats. Enorm veel mensen keken er naar. Op tv en online. Wellicht jij ook. Vooral de mooiste doelpunten worden vaak teruggekeken. Inmiddels is het laatste WK al weer een tijd geleden. Misschien zijn de mooiste momenten weer terug gezakt in je geheugen. Hier heb je kans om daar wat aan te doen. Geniet, wellicht opnieuw, van de mooie goals, assists, kopgoals en meer. Van het WK in 2018 en daarvoor. Uiteraard hebben we natuurlijk de meest wereldberoemde goal van Maradonna tijdens het WK van 1986. Deze goal kreeg zelfs een naam: Hand of God! Bekijk hem hieronder.

Een fenomeen, die bij elke supporter een onuitwisbare indruk achterlaat. Een voetballer met een neusje voor de goal. Die altijd tot het gaatje gaat en op elk moment en vanuit elke positie kan scoren. Dat is Lionel Messi. 

Goals en assists op de (WK) wereldkampioenschappen voetbal

Beste assists op het WK

Zoals ook op het EK en uberhaupt in voetbal in zijn algemeen, zijn de assists enorm belangrijk. Bijvoorbeeld die mooie passes zijn soms voorwaarde voor het doelpunt zelf. Mooie assists creëren kansen. Zo ook op het WK. Een van de mooiste goals van het WK van 2018 is een goal van het Belgische team, in de wedstrijd tegen Japan. En dan vooral in verband met de team effort die vooraf ging aan het doelpunt. Het Belgische team was bezig met hun gezamenlijke doel, namelijk winnen. En dat zag je terug in de gehele voorbereiding van het doelpunt en in de ultieme samenwerking die leidde tot een prachtige tegenaanval en uiteindelijk het doelpunt. Een andere assist uit de historie van het WK voetbal die bij velen nog scherp op het netvlies staat is de briljante pass van Frank de Boer in de kwartfinale tussen Nederland en Argentinië op het WK in 1998. Na deze briljante pass beslist Dennis Bergkamp met een prachtig doelpunt de kwartfinale, in het voordeel van Nederland. Het enorm uitgelaten enthousiasme van Jack van Gelder in zijn commentaar op dat moment, kan bijna niemand ontgaan zijn. Sommige voetballers blinken niet uit met een specifieke assist maar in het totale aantal assists gemaakt op een WK. De voetballers met de meeste assists op een WK, zijn respectievelijk Lionel Messi, James Rodrieguez en Juan Cuadrado.

Beste kopgoals op het WK

In de kwartfinale op het WK in 2010, in de wedstrijd tussen Nederland en Brazilië, maakte Wesley Sneijer een prachtige kopgoal. Deze kopgoal is volgens velen ook meteen het meest memorabele doelpunt uit de voetbalcarrière van Wesley Sneijder. Op het moment van het doelpunt gingen de commentatoren van de wedstrijd uit hun dak en veel Nederlanders zullen zich dit moment nog herinneren. Het leek wel of het zo moest zijn. Deze goal kon overigens alleen gemaakt worden door een mooie voorbereidende actie van Dirk Kuyt, die de bal doorkopte, waardoor Wesley Sneijder het doelpunt kon maken. En hoe. Een andere wereldbekende kopgoal tijdens een WK is van Robin van Persie. Een spectaculair doelpunt tegen Spanje op het WK in 2014. Even werd gedacht dat dit doelpunt van van Persie het mooiste doelpunt van het WK in 2014 zou worden. Maar hij moest het afleggen tegen een prachtig doelpunt gemaakt door Rodriguez.
Er zijn in de historie van het WK veel mooie kopgoals gemaakt. Eentje die we daarbij niet mogen vergeten is van Pele. Hij maakte in de finale in 1970, in een wedstrijd tegen Italie het eerste doelpunt van Brazilië in die wedstrijd. Ook de kopgoal van de Bulgaarse middenvelder Yordan Letchklov mag niet ontbreken. Met een succesvolle duik naar de bal maakte Letchklov voor Duitsland een einde aan het WK van 1994.

Te mooi om hier niet te noemen

Wat was los van de assists en kopballen nu in het algemeen het mooiste doelpunt op het laatste WK in 2018? Op het WK 2018 in Rusland werden maar liefst 169 doelpunten gemaakt. Van die grote hoeveelheid goals maakte volgens de FIFA stemming, Benjamin Pavard de mooiste. Een prachtige voltreffer tegen Argentinië, waarbij wordt gezegd dat zijn techniek subliem was. Iemand die hier zeker ook genoemd moet worden is Christiano Ronaldo. Hij maakte al op de tweede dag van het WK maar liefst drie doelpunten. Een ervan maakte hij in de blessuretijd. Een doelpunt van enorme wereldklasse. De eerste rake vrije trap van Ronaldo tijdens een EK of WK.
De grote vraag is natuurlijk wat het beste doelpunt is in de gehele historie van het WK voetbal. Hierover zijn de meningen verdeeld. Het doelpunt wat echter vaak genoemd wordt is een doelpunt gemaakt op het WK in 1986, door Diego Maradonna. In 11 seconden gaat hij met de bal van zijn eigen speelhelft naar het doel, waarbij hij niet alleen 5 verdedigers maar ook de keeper vakkundig omzeilt. Het doelpunt zette het stadion op zijn kop. Een moment dat nog lang zal worden herinnerd. Ook Nederlandse voetballers hebben een mooie bijdrage geleverd aan het WK voetbal. En dat is onder andere te zien aan de gewonnen prijzen. Zo is Wesley Sneijder een aantal keer in de prijzen gevallen. In 2010 won hij de Silver Ball, wat betekent dat hij op de tweede plek eindigde voor wat betreft beste speler van de eindronde. Arjen Robbe ontving op het WK in 2014 de Bronze Ball, oftewel de derde plek. Wesley Sneijer ontving niet alleen de Silver Ball. Hij won ook de Golden Shoe. Deze prijs gaat naar de topscorer van het eindtoernooi. Een enorme prestatie.