Wereldgoals op EK

Elke vier jaar zitten er in verband met het EK ontzettend veel mensen achter de buis, te genieten van prachtig voetbal. Zo kreeg maar liefst 86 procent van de Nederlanders (6 jaar of ouder) iets mee van het laatste EK in 2016. Misschien ben jij ook wel getuige geweest van echte wereldgoals die in de sfeer van het EK nog magischer lijken. Prachtige assists, mooie kopgoals en goals vanuit vrijetrappen. Van die mooie goals die je graag nog een keer terug ziet. Geniet hier van een mooie selectie van die goals. Uiteraard ook van het laatste EK in 2016. En niet te vergeten van het EK in 1988, waarop Nederland Europees Kampioen werd.

Een bekende assist van het Nederlandse voetbal op een EK, is de voorzet van Jan Wouters. Deze assist is misschien niet eens zo bekend door de voorzet zelf, maar wel door het cruciale doelpunt dat daarop volgde. De voorzet van Jan Wouters zorgde er voor dat Marco van Basten Nederland naar de overwinning bracht in de halve finale van het WK in 1988 tegen Duitsland. Een memorabel moment met een legendarisch doelpunt. 

Goals en assists bij EK voetbal wedstrijden

Beste assists op het EK

De meningen zijn er over verdeeld. Maar er zijn heel veel mensen die een assist nog meer waard vinden dan een ‘simpele’ intikker. Natuurlijk, je wint een wedstrijd met doelpunten. Daar kunnen we niet omheen. Maar de voorbereiding aan zo’n goal, een geniale pass bijvoorbeeld, creëert de kansen die leiden tot die belangrijke doelpunten. Niet zo gek dus, dat er in lijstjes van topgoals niet alleen wordt gesproken over goals in z’n algemeen maar dat hierop ook mooie assists terugkomen. De assists zijn belangrijk. Dit blijkt ook wel uit de omschrijving van de reden waarom Antoine Griezmann verkozen werd tot beste speler van het EK in 2016. De Franse aanvaller werd tot beste speler uitgeroepen in verband met de 6 doelpunten die hij maakte, maar ook zeker in verband met zijn 2 assists.

 In de finale van het EK in 1988 bleek de voorzet van Arnold Muhren cruciaal voor het volley doelpunt van Marco van Basten dat Nederland naar de overwinning bracht in de finale tegen Rusland. Daarmee werd Nederland in 1988 Europees Kampioen. Dit doelpunt van van Basten wordt door UEFA als 1 van de mooiste ooit beschouwd in de historie van het EK.

Beste kopgoals op het EK

Treffers met het hoofd. Prachtig. Ook op het EK zijn mooie kopgoals gemaakt. En een kopgoal op het EK is zeker geen uitzondering. Op het EK in 2000 werden bijvoorbeeld maar liefst 85 treffers met het hoofd gemaakt. Angelos Charisteas, Miroslav Klose, Christiano Ronaldo en Alan Shearer worden als de beste koppers in de EK historie gezien.
Een kopbal die heel veel aandacht kreeg op een EK is de kopbal die Christiano Ronaldo maakte op het EK in 2016, in de wedstrijd tegen Wales. Deze kopbal bleek geniaal. Hij tartte de wet van de zwaartekracht, door de hoogte waarop Ronaldo de bal met zijn hoofd raakte. Ook de snelheid waarmee de bal het doel in ging was uitzonderlijk. Daarnaast was het de beslissende goal in de halve finale van het EK 2016.

Andere goals die hier niet onbesproken kunnen blijven

Als we nog even terugkijken op het EK in 2016, valt op dat Zoltan Gera de verrassende winnaar was van de verkiezing van het mooiste EK doelpunt. Het gaat hier om de openingsgoal op de wedstrijd tegen de latere winnaar Portugal, die afgesloten werd met 3-3.
Zoltan Gera volleerde een harde knal vanaf 20 meter van het doel. Het doelpunt van de Hongaar kreeg zoveel stemmen dat hij boven onder andere de kopbal van Christiano Ronaldo in de wedstrijd tegen Wales terecht kwam. Een ander doelpunt dat hier niet mag ontbreken is de stift penalty van Antonin Panenka in de EK finale in 1976 tussen Tsjecho-Slowakije en West Duitsland. Panenka deed iets dat de keeper Sepp Maier niet zag aankomen. Panenka ging niet voor een keiharde bal richting goal, maar voor een uiterst subtiele stift door het midden. Dat maakte Sepp Maier die voor de linkerhoek van het doel was gegaan kansloos. En zo ging deze finale de geschiedenis in met een onverwachte winnaar Tsjecho-Slowakije. Bovendien was de term ‘een Panenka’ vanaf dat moment een feit.