Romario de Souza Faria

Een wereldgoal maken was voor Romario de Souza Faria zeker niet vreemd. Hij maakte in zijn spelerscarrière meer dan 1000 doelpunten. En hoe. Het is dan ook niet vreemd dat Romario door veel mensen beschouwd wordt als 1 van de beste spitsen van de wereld. Zijn bijnaam is O Baixinho. Vrij vertaald betekent dat het kleintje. Hij is dan misschien klein van stuk, als voetballer is hij groots. Dat zie je terug in de onderstaande beelden. Dit is Romario.

Het leven van Romario startte in de sloppenwijken van Rio de Janeiro in Brazilië. Hij leerde daar zijn eerste voetbalkunsten tijdens straatvoetbal. Daar werd de basis gelegd voor de rest van zijn succesvolle voetbalcarrière. 

Goals en vrijtrappen van Romario:

IBen jij ook fan van misschien wel de beste voetballer allertijden? Bekijk zijn goals, trucjes en acties op deze website.  

Meer over Romario

Zijn doorbraak maakte hij 1988 als aanvaller bij Brazilië, op de Olympische Spelen van Seoul. Hij maakte daar maar liefst 7 goals, waarmee hij Brazilië naar de finale bracht en het land uiteindelijk zilver haalde. Ramario voetbalde bij uiteenlopende clubs door de hele wereld. Het langste voetbalde hij bij CR Vasco da Gama en PSV. Bij PSV won hij drie landstitels en twee bekers. Romario was niet alleen succesvol. Er was soms ook kritiek. Zo was er sprake van dat hij gebruik maakte van een verboden middel. Hij werd hier voor geschorst, maar na hoger beroep in 2008 ook weer vrijgesproken. Daarna voetbalde hij nog bij de favoriete club van zijn vader, namelijk America FC, waar hij ook nog technisch directeur is geweest. Hij eindigde zijn succesvolle maar soms ook turbulente voetbalcarrière in 2010. Inmiddels is hij politicus in zijn geboorteland.

Prijzen van Romario

Romario won in zijn voetbalcarrière diverse grote prijzen. Ten eerste met zijn clubs. Zo won hij het wereldkampioenschap voetbal, twee keer de Copa America, de Confederations Cup en een aantal landskampioenschappen. Romario won echter niet alleen met zijn clubs. Ook op persoonlijke titel won deze talentvolle voetballer prijzen. De FIFA riep hem uit tot wereldvoetballer van het jaar in 1994. In dat zelfde jaar won hij tijdens het wereldkampioenschap voetbal ook de Golden Ball voor de beste speler. Ook in 2000 ontving hij twee prijzen. Namelijk zowel de prijs voor Zuid Amerikaans voetballer- als voor Braziliaanse voetballer van het jaar.

Wat je zeker ook moet weten over Romario

Romario stelde zich als doel om net als Pelé duizend doelpunten in het betaalde voetbal op zijn naam te hebben. In 2007 maakte hij zijn duizendste doelpunt. Dit is de wereld niet ontgaan. De wedstrijd werd lange tijd stop gezet en Romario stond op dat moment onder enorme aandacht van journalisten. Velen dachten dat hij daarna zijn carrière zou stoppen. Dat gebeurde uiteindelijk pas in 2010.