Diego Maradonna

Diego Armando Maradona, oftewel Maradonna, maakte absolute wereldgoals in zijn voetbalcarrière. Hij maakte alleen al in het nationale team van Argentinië 34 goals. De twee goals die het meest bekend zijn zijn de goals die hij maakte in de kwartfinale van het WK in 1986. Beide goals staan bekend om hele verschillende redenen. De eerste goal is zo bekend geworden omdat deze werd toegekend, ondanks dat deze een handsbal bleek te zijn. Deze goal staat bekend onder de naam “de hand van god”. De andere was een rush vanaf de middenlijn. Deze was zo goed, dat hij later door de FIFA uitgeroepen werd tot goal van de eeuw. Er wordt wel gezegd dat Maradonna Argentinië onder andere met deze twee goals in 1986 naar de wereldtitel hielp.

Volgens sommige de beste voetballer allertijden, de man met voeten van goud. Die altijd op het juiste moment toe kon slaan. Met Maradona in je team kon je bijna niet verliezen. Zijn warming up was de bal hooghouden.

Goals en assists van Maradona

IBen jij ook fan van misschien wel de beste voetballer allertijden? Bekijk zijn goals, trucjes en acties op deze website.  

Meer over Maradona

Hij is opgegroeid in de sloppenwijken in de buurt van Buenos Aires. Waar hij opgroeide als 1 van 6 kinderen. De twee jongere broers van hem bleken net als Maradonna ook erg talentvol in voetbal en kwamen dan ook net als Maradonna in het profvoetbal terecht. Maradonna zelf startte al op jonge leeftijd met voetballen en werd al op tienjarige leeftijd ontdekt. Hij startte toen bij de jeugdopleiding van Argentinos Juniors. Daarna heeft hij gespeeld bij Boca Juniors (twee keer), FC Barcelona, SSC Napoli, Sevilla en Newell’s Old Boys. Zijn voetbalcarrière eindigt in 1997. Nadat hij stopte met voetballen is hij onder andere enkele jaren bondscoach geweest van zijn geboorteland Argentinië.

Prijzen van Maradona

Deze speler staat vermeld op de Lijst FIFA beste 100 spelers. Dat hij 1 van de beste spelers ter wereld is, is ook terug te zien in de prijzen die hij binnen haalde op persoonlijke titel. Zo werd hij bijvoorbeeld herhaaldelijk Argentijns -en bovendien Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar en kreeg hij de publieksprijs FIFA beste voetballer van de eeuw in 2000.

Maradona veel in de publiciteit

Maradonna heeft altijd veel in de publiciteit gestaan. Vaak was dat in verband met zijn enorme talent voor voetbal. Hij stond echter ook vaak in de belangstelling vanwege zijn drugsgebruik en alle problemen van dien. Zijn drugsgebruik leidde twee keer tot schorsing van voetbal. De eerste keer in 1991 en drie jaar later in 1994 nog een keer. Ook werden de situaties waarin Maradonna vanwege gezondheidsproblemen in het ziekenhuis terechtkwam breed uitgemeten in de media. Ook als bondcoach van Argentinië stond hij veelvuldig in de aandacht, in verband met zijn totaal eigen wijze van coachen.